19 Mart 2009 Perşembe

Sayı: 2000/
16.07.2000



57.HÜKÜMET VE YOLSUZLUKLAR

Yolsuzluklar Toplumu tehdit ediyor...İçi boşalan bankalar... Kirli ilişkiler... Hepsinden tehlikelisi yolsuzluğa tepki göstermeyen bir toplum...

Hükümetin 2 büyük partisi de seçim stratejilerini “Temiz Toplum” ve “Yolsuzlukla Mücadele” temaları üzerine oturtmuşlardı..Toplum da onların bu söylemlerine destek verdi. Temiz Toplum’a gönül vermiş herkes 57. hükümetten umutluydu..

DENETDE olarak biz de, 57. hükümet programında denetime ve denetimin yapısal sorunlarına çok geniş yer verildiği için umutluyduk.. Ancak zamanla umudumuz azaldı.

57. hükümet yolsuzlukla mücadele adına Hükümet Programında söylediklerinin hiçbirini yapamamış, hatta söylediklerinin tam tersini yapmıştır.
“Kamudaki denetim karmaşasına son verilecektir.” Demiştir. Süper Müfettişlik gibi garabetler icat ederek denetim karmaşasına yeni bir karmaşa ilave etmiştir.
“Kamudaki denetleme kurumlarına eleman alımında özenli seçime ve meslek içi eğitime önem verilecektir” demiştir. Eskiden çok istisnai olan atama ile müfettişlik uygulamasını genişletmiş, denetimin kariyer yapısını bozmuştur.
“Denetmen kişiliğinin ve görev sorumluluğu bilincinin geliştirilmesine yönelik önlemler alınacaktır.” Demiştir. Denetim elemanların maddi konumlarını geriletmiş, harcırah yevmiyelerinin reel olarak azaltmış, böylece denetmen kişiliğinin olumsuz yönde etkilenmesine yol açmıştır.
“Yargı dışı denetim sistemlerinin geliştirilmesi konusunda da gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır” Demiştir. Denetim elemanlarının üçlü kararname ile atamalarından vazgeçilerek, tek imza ile atama uygulamasına geçecek yasa hazırlıklarını tamamlamıştır. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle, hükümetin deyimiyle “yargı dışı denetim sistemi” yok edilecek, denetim elemanlarının kaderi siyasilerin keyfine terkedilecektir.
“Hükümetimizin amaçlarından biri de, toplum vicdanını rahatsız eden yolsuzluklarla etkili bir mücadeleyi gerçekleştirmektir. Bu mücadeleyi zorlaştıran yasal boşluklar giderilecektir.” Denmiştir. Yolsuzlukla mücadele amaçlı hiçbir yasa çıkarılmadığı gibi, Kamudaki yolsuzlukların önemli bir bölümünü önleyecek olan bazı yasalar (Örneğin 2531 sayılı yasa) defalarca kamu oyunun gündemine getirmemize rağmen uygulanmamıştır. Disiplin affı çıkararak, görevini yapan kamu görevlilerinin “Biz enayi miydik?”diye düşünmelerine neden olunmuş , denetçilerin çalışma şevklerinin kırılmasına yol açılmıştır.
Ayrıca, Bankaların içini boşaltanların ellerini kollarını sallayarak ortalıkta dolaşmalarına seyirci kalınmış, kamu bankalarındaki usulsüzlüklerin üzerine gidilememiş, şaibeli bürokratlar ısrarla görevlerinin başında tutulmuştur. Bazı aile fotoğrafları hakkında kamuoyunda oluşan şüpheleri giderici herhangi bir açıklamada bulunulmamıştır.
Asıl görevleri ilgili sektörü denetlemek olan kurumların (RTÜK, Telekom Kurumu,Rekabet Kurumu) Yönetim Kurullarına göstermelik de olsa Denetim Elemanı kökenli bürokrat getirilmediği gibi bu kurumlar kamu denetim organlarının olağan denetimlerinin dışında bırakılarak, çok yetkili ancak denetlenmeyen birimler oluşturulmuştur.
Kısacası, Hükümet’in Yolsuzlukla Mücadele karnesi olumlu değildir.

VE AF.....

Hangi alanda olursa olsun, af müessesenin sık kullanımı toplum vicdanını rahatsız etmektedir. Vergi afları mükellefin vergisini ödememesine, kredi afları kredilerin ödenmemesine, disiplin afları kamuda düzenin bozulmasına, adli aflarda insanların yasaları daha kolay ihlal etmelerine neden olmaktadır. Ancak zaman zaman toplumsal gerekçeler, politik gereklilikler bu tür afların çıkmasına neden olmaktadır. Yine öyle bir affın arifesindeyiz. Biz 57. hükümetten , programındaki “Yolsuzlukla Mücadele” söylemi adına bir talepte bulunuyoruz: Kamu Malı aleyhine işlenen suçları, Bankaların içini boşaltanları, vatandaşın “yolsuzluk” diye nitelediği eylemleri gerçekleştirenleri affetmeyin. Eğer siz onları affederseniz, bizler sizi affetmeyeceğiz.

DAVET...
Cumhuriyetimizin 57. hükümetini;
Hükümet Programındaki vaadlerini yerine getirerek Yolsuzlukla mücadele etmeye,
Denetimdeki kargaşayı önlemek için tüm denetim elemanlarını tek çatı altında birleştirecek özerk bir yapılanmaya gitmeye,
Denetimin kariyer yapısını bozacak yapılanmalara gitmekten vazgeçmeye,
Aylıkları ve harcırah yevmiyeleri son 5 yılda reel olarak %50 gerileyen Denetim elemanlarının maddi sorunlarını çözmeye,
Devlet Memurları Yasa Taslağındaki denetmen aleyhindeki değişimleri düzeltmeye, denetim elemanların 3’lü kararname ile atanmaları uygulamasına devam etmeye,
Başta 2531 sayılı Yasa olmak üzere uygulanmayan yasaları uygulamaya,
Hiçbir Kamu Kuruluşunu Kamu Denetim organlarının denetimi dışında tutmamaya,
Vatandaşın “yolsuzluk” diye nitelediği eylemleri AF kapsamı dışında tutmaya,
“İşlerini bilmedikleri için” geçim sıkıntısı içinde kıvranan kamu görevlilerini tatmin edecek bir ücret artışı yapmaya,
Davet ediyor, bu konuda Kamuoyunun desteğini bekliyoruz.
Saygılarımızla.



Fazlı KÖKSAL
Genel Başkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder